Društvo multiple skleroze Zagrebačke županije

Izazovi u liječenju multiple skleroze

Medicines_share

Mogućnosti liječenja multiple skleroze znatno su unaprijeđene uvođenjem lijekova koji modificiraju tijek bolesti no s uvođenjem novih lijekova visoke učinkovitosti pojavljuju se izazovi u liječenju posebnih populacija bolesnika s MS-o koji zahtijevaju pažljivu procjenu omjera koristi i rizika kod odabira terapije.

Kako nastaje multipla skleroza?

Uvriježeno je mišljenje da je mutipla skleroza multikomponentna bolest u kojoj dolazi do poremećaja imunološkog odgovora u kompleksnoj interakciji genetskih i okolišnih rizičnih čimbenika kao što su infekcija Epstein-Barr virusom, manjak vitamina D, pušenje i pretilost.

Nove spoznaje u vezi nastanka multiple skleroze ističu ulogu kronične tinjajuće upale unutar središnjeg živčanog sustava kao glavnog čimbenika koji doprinosi gubitku volumena mozga. Neurogena upala središnjeg živčanog dovodi do  polagano progredirajuće difuzne ozljede živčanog vlakna (aksona) i odumiranja živčane stanice (neurona). Smatra se da ova “tiha progresija” bolesti koja se događa neovisno o relapsima bolesti (neurološko pogoršanje kliničke slike bolesnika) najviše doprinosi razvoju onesposobljenosti bolesnika.

 

Cijeli članak pročitajte na: https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/38117/Izazovi-u-lijecenju-multiple-skleroze.html

 

Izvor: Pliva.hr

Podijeli

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostale novosti

Skip to content