Društvo multiple skleroze Zagrebačke županije

Problemi multiple skleroze o kojima se rijetko govori

360_F_777974588_tbqNG8Ym3j1dzx4uK9FQ5NClqHZX4M40

Mnogi pojedinci s progresivnom multiplom sklerozom (MS) imaju probleme s crijevima i mjehurom zbog same bolesti. O tim se temama obično razgovara samo s gastroenterologom ili neurologom.

Kada je Mona Sen došla do progresivnog stadija MS-a, nije dobila nikakve smjernice o tome što se događa s njezinim tijelom, posebno u vezi s problemima mjehura i crijeva, prenosi Everyday Health.

Putem svojeg bloga Mona dokumentira svoja iskustva i nastoji uvjeriti druge s progresivnom multiplom sklerozom da nisu sami.

Problemi s mjehurom

Mona se suočila sa značajnim nevoljama na osobnoj, medicinskoj i društvenoj razini. S vremenom je veza njezina mjehura s mozgom postala oslabljena. Počela je primati netočne signale – njezin bi mozak pokazivao da je mjehur pun kada nije, a nije signalizirao da je mjehur pun kada jest, što je dovelo do inkontinencije kada bi poruka stigla prekasno.

Nestalna priroda njezinog rada mjehura učinila ga je nepredvidivim. Konzumiranje alkohola u društvu postalo je teško, a otkrila je da su određene tvari, poput kave i alkohola, posebno problematične. Mona više nije mogla opušteno uživati ​​u šalici kave ili pivu, a da ne zna gdje se nalazi najbliža kupaonica.

Prilagodba na te promjene bila je izazovna. Morala je razviti nove sustave za upravljanje svojim mjehurom, što nije uvijek funkcioniralo. Njezin je dom postao najsigurnije mjesto.

Suočavanje s preaktivnim mokraćnim mjehurom

Posjet urologu potvrdio je da Mona ima prekomjerno aktivan mjehur zbog MS-a. Lijekovi su pružili olakšanje, pomogli su joj opustiti mjehur kada je lažno signalizirao da je pun.

Mona upravlja svojim preaktivnim mokraćnim mjehurom pomoću sljedećih strategija:

  • svakog jutra popije dvije šalice kave, što je navika koja je postala izazovna jer kava iritira mjehur; ako treba izaći iz kuće, pije manje ili uopće ne pije
  • pijucka vodu umjesto da je guta kako bi izbjegla iritaciju mjehura
  • planira odlaske na toalet svakih nekoliko sati, bez obzira na nagon
  • pijenje vode nakon kave pomaže, ali ona pije kako bi smanjila potrebu za mokrenjem
  • vremensko mokrenje smanjuje nezgode i poboljšava higijenu.
upravljanje neurogenim crijevima
FOTO: Shutterstock

Prevencija i upravljanje neurogenim crijevima

Osim prekomjerno aktivnog mjehura, Mona se također bavi neurogenim crijevima, gdje MS utječe na živce i mišiće koji kontroliraju donji dio debelog crijeva, što dovodi do zatvora ili inkontinencije crijeva.

Kako bi to riješila, eksperimentirala je s raznim lijekovima i sada koristi magnezijevo mlijeko tri puta tjedno.

 

Cijeli članak pročitajte na: https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/simptomi/problemi-multiple-skleroze-o-kojima-se-rijetko-govori

Podijeli

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostale novosti

Skip to content