Društvo multiple skleroze Zagrebačke županije

Znakovi multiple skleroze koji nisu uobičajeni

Health-Multiple-Sclerosis-Overview-Paige-McLaughlin-Final-1a871a59543741ea9466bf0dd79e69e4

Uobičajeni početni znakovi multiple skleroze (MS) uključuju ekstremni umor, nespretnost, čudne osjećaje bockanja, usporeno razmišljanje i oštećenje vida. Oni su posljedica oštećenja središnjeg živčanog sustava, koji uključuje mozak i leđnu moždinu.

Znakovi multiple skleroze koji nisu uobičajeni

Međutim, MS se također može manifestirati na neobične i različite načine.

“Zarobljeni u medvjeđem zagrljaju”

Ovaj simptom, poznat kao vezivanje, osjeća se kao osjećaj stezanja, stiskanja oko prsa, koji se proteže od struka do vrata ili samo s jedne strane. Može uzrokovati bol i nedostatak zraka zbog grčenja mišića izazvanih oštećenjem živaca. Ovaj simptom često nestaje sam od sebe.

Smijanje ili jecanje izvan kontrole

Pseudobulbarni afekt ili emocionalna inkontinencija uzrokuje nekontrolirane napade smijeha ili plača koji nisu povezani sa stvarnim osjećajima.

To se događa zbog oštećenja živaca u centru za kontrolu emocija u mozgu. Lijekovi i antidepresivi koje je odobrila FDA mogu pomoći u upravljanju.

Svrbež koji ne možete počešati

Dizestetski svrbež je intenzivan, iznenadni svrbež bez ikakve iritacije kože ili alergija. To je živčani osjećaj koji brzo prolazi i može se liječiti lijekovima za epilepsiju poput karbamazepina, gabapentina i fenitoina.

žarenje, probadanje ili bol nalik šoku u obrazu ili čeljusti
FOTO: Shutterstock

Neuralgija trigeminusa

Neuralgija trigeminusa, koja je posljedica oštećenja živca, uzrokuje žarenje, probadanje ili bol nalik šoku u obrazu ili čeljusti. To može biti prvi simptom MS-a i može se liječiti antikonvulzivima poput karbamazepina, lamotrigina ili okskarbazepina.

“Vatrena stopala”

Dizestezija uzrokuje izmijenjene osjete kao što su žarenje, bockanje i ukočenost, često bez ikakvog stvarnog oštećenja. Ovi osjećaji, uključujući i osjećaj opečenih stopala, mogu se liječiti lijekovima protiv živčanih bolova.

Poteškoće s gutanjem

Poteškoće s gutanjem javljaju se zbog oslabljenih mišića i miješanih živčanih signala u ustima i grlu, što otežava žvakanje ili kontrolu hrane. Taj se problem obično pojavljuje u kasnijim fazama MS-a, ali se može pojaviti i ranije.

Šok koji izaziva trnce u kralježnici

Lhermitteov znak, iznenadni električni udar niz kralježnicu i noge, događa se prilikom savijanja vrata. To je uzrokovano lezijama u vratnoj kralježnici i obično se brzo riješi bez liječenja.

Zamagljen vid

Uhthoffov fenomen, koji je posljedica oštećenja vidnog živca, uzrokuje zamagljen vid kada tjelesna temperatura poraste zbog vježbanjavrućih kupki ili toplog vremena. Strategije hlađenja, poput hladnog tuširanja i pijenja hladne vode, mogu pomoći.

Uhthoffov fenomen
FOTO: Shutterstock

Optičke iluzije

Pulfrichov fenomen, uzrokovan optičkim neuritisom, stvara 3D iluziju u vidu. Objekti koji se kreću pravocrtno mogu izgledati kao da imaju eliptičnu orbitu. To se može riješiti posebnim filterom ispred jednog oka kako bi se uravnotežio vid.

Iznenadni grčevi

Paroksizmi su nagli, kratki grčevi uzrokovani električnim pražnjenjima u oštećenim područjima mozga. Ti se grčevi mogu pojaviti nekoliko puta dnevno i obično se povuku unutar nekoliko mjeseci. Mogu se liječiti antiepileptičkim lijekovima.

Migrene

Pacijenti s multiplom sklerozom imaju dvostruko veću vjerojatnost da će doživjeti migrene, koje mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana te uzrokovati mučninu i osjetljivost na svjetlo i zvuk, što utječe na dnevne aktivnosti.

Problemi sa sluhom

Problemi sa sluhom mogu biti početni simptom MS-a, povezani s oteklinom i ožiljnim tkivom u blizini slušnog živca.

Iako se ove epizode obično popravljaju, trajna gluhoća je rijetka.
Izvor: Krenizdravo.hr

Podijeli

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostale novosti

Skip to content